Vinyasa jooga, vinyasa flow, flow jooga…Näillä termeillä kuvataan tanssinomaista, sujuvasti asanasta toiseen liikkuvaa joogatyyliä. Tässä artikkelissa kerromme Vinyasan historiasta ja kuvailemme tätä joogan tyyliä sekä tietenkin suosittelemme parhaita videoita, joilla pääset sukeltamaan Vinyasan ihanaan maailmaan.
Vinyasan historia
Vinyasa jooga on todellisuudessa suhteellisen moderni versio vanhemmasta Ashtanga Vinyasa-perinteestä, joka sekään ei ole joogan historiassa kovinkaan vanha perinne. Ashtanga Vinyasa on Sri Krishnamacharyan 1900-luvun alussa kehittämä ajatus siitä, että Ashtanga joogan asanoiden välillä tapahtuvat liikkeet ovat yhtä olennaisia, kuin pääasanat. Vuosien saatossa tästä kehittyi nykyinen Vinyasan tyyli. Vinyasa ei siis ole ollut olemassa tuhansia vuosia, niin kuin joogan muut perinteet ja sillä ei ole virallista perustajaa tai gurua. Se on syntynyt joogaperinteen kehittyessä ja sille ei vieläkään ole tarkkoja rajoja tai määritelmiä, toisin kuin esimerkiksi Ashtangalla.
Vaikka Vinyasa-tunnit koostuvat usein erilaisista harjoituksista ja asanoista, kutsutaan erityisesti väliliikkeitä Vinyasaksi. ”Go through vinyasa”, eli mene vinyasan kautta, on yleinen lause Vinyasa joogatunneilla. Tällä tarkoitetaan liikesarjaa alaspäin katsova koira – chaturanga – ylöspäin katsova koira – alaspäin katsova koira. Tässä videossa näet hyvin, miltä tämä näyttää käytännössä. Sen lisäksi, että tämä vie harjoitusta eteenpäin ja toimii linkkinä eri asanoiden välillä, auttaa vinyasa myös vahvistamaan yläkropan lihaksia.
Millaista on Vinyasa jooga?
Jos osallistut Vinyasa Flow tai Vinyasa jooga tunnille, on tunnin tyyli täysin kiinni opettajasta. Usein tunteja kuvaillaan tai nimetään tavoin, jotka kuvaavat tunnin tyyliä. Esimerkiksi aamuun tarkoitetut tunnit ovat usein energisoivia ja avaavia, power vinyasa-tunnit lähentelevät enemmän astangajoogan tyyliä ja flexibility-tunneilla keskitytään notkeuden lisäämiseen. Kirjo on laaja ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva tunti!
Kaikkia vinyasatunteja yhdistää kuitenkin asentojen välillä tehtävät vinyasat ja tanssia muistuttava, sujuva tempo. Siinä missä astangajoogassa asanoissa pysytellään tietty aika, jonka jälkeen siirrytään seuraavaan asanaan, vinyasassa pidot ovat usein lyhyempiä ja asentoihin menemiseen keskitytään. Välillä tunnit voivatkin tuntua koreografioidulta tanssilta. Tämä onkin erityisen ihana tyyli, joka parantaa kehon liikkuvuutta.
Tuntien rankkuustaso vaihtelee paljonkin. Ylempänä mainitut power flow tai power vinyasa-tunnit vaativat reippaammin lihaskuntoa, kun taas notkeuteen keskittyvät tunnit nostavat sykkeitä usein vähemmän, mutta voivat olla jäykemmälle kropalle haastavampia. Erityisesti YouTubesta tunteja etsiessä on hyvä lisätä oma taso hakusanaksi – beginner vinyasa class hakusanalla löydät kevyempiä, helpompia tunteja, intermediate vinyasa class taas tarjoaa astetta haastavampaa tasoa.
Hengitys vinyasassa
Vinyasa joogassa, kuten kaikessa joogassa, hengityksellä on suuri rooli. Siinä missä astangajoogassa hengitystä käytetään asanoissa pysymisessä (esimerkiksi pysymällä tietyssä asennossa seitsemän hengityksen ajan), vinyasassa hengitys rytmittää liikkumista asanasta toiseen. Vinyasatunnilla voitkin kuulla lauseen ”sisäänhengityksellä nosta toinen jalka ylös yksijalkaiseen alaskatsovaan koiraan” tai ”uloshengityksellä chaturanga”. Hengityksellä siis sekä rytmitetään harjoitusta, että tuetaan asanoihin siirtymistä.
Rytmittävän hengityksen lisäksi astangasta tuttua hengitysten käyttämistä aikamääreenä käytetään myös vinyasassa. Tämä kuitenkin riippuu paljon tunnin tyylistä – liikkuvimmissa tunneissa vauhdissa ollaan jatkuvasti ja asanoissa ei vietetä paljon aikaa, jolloin hengityksiä ei juurikaan lasketa.
Kenelle vinyasa sopii?
Vinyasa on sopiva joogamuoto henkilöille, jotka kaipaavat joogaharjoitukseltaan urheilullisuutta ja voimatreeniä sekä lisää joustavuutta kehoon. Koska flowjooga on laaja käsite, löytyy sen alta sopivia tunteja kaikille kuntotasoille ja erilaisille kehoille, joten harvemmin vinyasan harjoittamiselle on varsinaisia esteitä – kyse on enemmänkin makuasiasta.
Tarvitseeko vinyasa-joogassa apuvälineitä?
Apuvälineet ovat valinnainen osa kaikkia joogan alalajeja – ikinä ne eivät ole pakollisia, mutta niistä voi olla runsaasti apua.
Tärkein väline on tietenkin hyvä joogamatto. Vinyasa on liikkuva ja suhteellisen nopeatempoinen tyyli, jolloin matolta vaaditaan hyvää pitoa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä hyvän joogamaton valintaan.
Toinen vinyasaan sopiva apuväline on joogatiili, eli yoga block, joka on kevyt suorakaiteen muotoinen esimerkiksi korkista valmistettu tiili, jota voi käyttää tukena ja kehoa nostamaan – eli esimerkiksi jos kädet eivät osu maahan, voi joogatiilen laittaa käsien alle.
Voit myös halutessasi pitää vilttiä ja tyynyä lähellä loppurentoutusta varten.
Erilaisia Vinyasa-joogatunteja verkossa
Tästä löydät listauksen, jossa olemme keränneet erilaisia vinyasa- tai flowjoogatunteja, joita voit tehdä kotona ilmaiseksi. Listasta löytyy tunteja sekä englanniksi, että suomeksi.
Flow-joogaa aloittelijoille
- Carita Tähkä Yoga&Fysio – Vinyasa flow – joogaharjoitus koko keholle 40 min
- Emilia Aventuriini – Kehoa herättelevä vinyasa jooga
- Joogahymy – Virtaava VINYASA FLOW 1 harjoitus 52 minuuttia
- Floating Yoga School – 60 Minute Yoga Class – Vinyasa 1 Beginner Friendly Flow
- Yoga With Bird – 10 Minute Yoga Full Body Stretch for Stiff Bodies
- Jessica Richburg – 30 Min DE-STRESS Yoga Flow | Full Body Stretch & Strengthen