Raskausjooga – Lempeä joogaharjoitus raskauden tukena

Raskausjooga tai äitiysjooga on joogan tyyli, joka keskittyy rauhallisiin liikkeisiin ja hengitykseen. Äitiysjoogan avulla pyritään vähentämään raskaana olevan henkilön stressitasoa, vähentämään kovilla olevan kehon kolotuksia ja jumeja ja se toimii usein hyvänä liikuntamuotona myös sellaisille henkilöille, joille muu liikunta raskauden aikana voi olla haastavaa.

Äitiysjoogan eli raskausjoogan hyödyt

Tässä artikkelissa pääset lukemaan lisää siitä mitä on äitiysjooga, millaista raskausjooga on ja millaisia hyötyjä siitä on. Vinkkaamme myös videoita ja linkkejä, joista pääset aloittamaan!

Äitiysjoogan historia

Raskaudenaikaiseen joogaan alettiin kiinnittämään huomiota 1960-luvulla, kun Tirumalai Krishnamachary tunnisti erityiset 26 asanaa, jotka ovat turvallisia odottavile äideille. Krishnamachary tunnetaa eräänlaisena modernin joogan suunnannäyttäjänä. Tämän jälkeen raskausjooga on kehittynyt omaksi alalajikseen ja siitä on tehty jonkin verran myös tutkimusta ja kirjoitettu muutamia kirjoja. Raskausjoogan on todettu olevan hyödyllistä sekä raskauden aikana, että synnytyksessä. Raskausjoogan opettamiseen on omat koulutuksensa, jotka ovat monelle joogaopettajalle mieluisia lisäkoulutuksia.

Millaista raskausjooga on?

Äitiysjoogassa keskitytään erityisesti lantionseutuun ja alaselkään, unotamatta tärkeitä hengitysharjoituksia. Raskauden aikana alaselkä voi kipetytyä ja lantio on koetuksella, joten liikkeen mahdollistaminen ja rentoutuminen näille alueille tuntuu erityisen hyvältä. Asanat on suunniteltu niin, että vatsa ei ole tiellä ja monesti raskausjoogassa käytetään maton lisäksi esimerkiksi bolstereita, joogatiiliä, vilttejä ja tyynyjä harjoituksen tukena. vältetään. Liikkeet tehdään rauhallisesti ja tunnit muistuttavat enemmän Hatha- tai Yin-joogaa, kuin raskaita Astanga-tunteja. Tästä huolimatta myös raskausjoogassa voi nousta hiki pintaan, sillä moni raskaana oleva voi vallan hyvin liikkua raskaamminkin. Hyvä opettaja osaa opastaa muutoksia liikkeisiin joogaajan tarpeiden mukaan.

Moni kokee äitiysjoogan vauvan ja äidin sidettä vahvistavaksi, yhteiseksi harrastukseksi jo ennen lapsen syntymää. Usein joogaharjoituksesta saatavat hengitysharjoitukset ja meditaatio auttavat myös synnytyksessä, sillä niitä voi käyttää hyvin hyödyksi joogasalin ulkopuolellakin.

Raskausjoogan hyödyt

Äitiysjoogalla voi olla lukuisia hyötyjä.

  • Stressin väheneminen
  • Särkyjen helpottaminen
  • Synnytykseen tarvittavien lihasten parempi venyvyys ja vahvistuminen
  • Tulevan lapsen ja äidin välisen yhteyden parantaminen
  • Unenlaadun parantaminen

Koska aihetta ei ole tutkittu kovin paljon, aiheesta löytyy vain pari tutkimusta, jotka eivät löydä juurikaan haittoja joogasta raskauden aikana. On kuitenkin tärkeä muistaa, että jokainen keho ja jokainen raskaus on erilainen, joten raskaudenaikainen jooga ei välttämättä sovi kaikille tai tunnu omalta. Tässä myös hyvä opettaja tulee tärkeäksi: asiantunteva ohjaaja osaa antaa hyviä vinkkejä siihen, että harjoitus tuntuu hyvältä juuri omassa kehossa.

Raskausjoogan liikkeet

Tässä kappaleessa esittelemme muutaman helpon joogaliikkeen, jotka sopivat täydellisesti odottavalle. Nämä liikkeet on helppo tehdä vaikka olohuoneen lattialla 10 minuutissa ja saat kokemuksen siitä, miltä keho tuntuu liikkeiden jälkeen. Tämän jälkeen on helpompi lähteä oikealle tunnille testaamaan äitiysjoogaa!

Sukhasana kylkivenytys eli kylkivenytys istualtaan

Sukhasana kylkivenytys – Istuva kylkivenytys

Istu matolle risti-istuntaan. Jos haluat, voit lisätä istuinluiden alle sohvatyynyn tai rullatun pyyhkeen – tämä vähentää usein painetta alaselässä. Nosta oikea käsivarsi ylös ja ojennu vasemmalle. Pidä vasen käsivarsi lattialla tukena. Ajattele yrittäväsi nostaa oikeita kylkiluita

Lisää rakastettavia juttuja: